Förvildade Katten Öresunds årsmöte 2017-02-12

rsmte deluxe

På FvK:s årsmöte diskuterades bland annat vad som skulle hända med föreningens Facebooksida. I nuläget finns ingen intresserad ansvarig för sidan och för FvK, som inte prioriterar "enskild katthjälp", utan är helt inriktad på att omhänderta förvildade katter enl. TNR M-metoden, är inte heller Facebook särskilt viktig. Därför beslöts att Facebooksidan tills vidare inte kommer att vara aktiv, men om någon i framtiden känner sig hågad att ta en dust med Facebook, låter vi givetvis sidan vakna till liv igen.

FvK:s medlemstidning "Vilda Katten" har hittills kommit ut med två nummer per år. På årsmötet beslöts att tidningen istället kommet att ges ut en gång per år, omkring slutet av februari och då i en något förenklad form. Medlemstidningen är beroende av det material som föreningens medlemmar skickar in och får vi inte in något sådant, så kommer tidningens innehåll i huvudsak att vara en ren redovisning av föreningens verksamhet under året. För att göra en trevlig och omväxlande tidning är vi mycket tacksamma för alla bidrag som mailas till: madeleine.lundgren@malmo.se. Martin kommer även fortsättningsvis att "göra" FvK:s layoutmässigt mycket tjusiga tidning och vi vill rikta ett stort tack till Martin som tar sig tid och lägger ner ett omfattande arbete på "Vilda Katten"!

ETT EXTRA KLICK FÖR KATTENS BÄSTA!

Hej alla kattvänner!mat med ernst
Nu kan Du stötta oss i vårt arbete med förvildade katter. Varje gång Du ska handla eller boka något på nätet ska Du gå till butiken från vår sida på Sponsorhuset. Det finns över 500 kända nätbutiker att gå till. Gör Du det får Förvildade Katten Öresund automatiskt pengar tillbaka när Du har gjort ditt köp. Även Du som handlar och är gratis medlem på Sponsorhuset får pengar tillbaka. Ett extra klick för kattens bästa. Bli gratis medlem på Sponsorhuset här:
Bli medlem

Se filmen hur Sponsorhuset fungerar:
Se film

Ytterligare ett koloniområde

Ännu en gång har vi fått ett ärende där ett koloniområde ska tömmas på katter omedelbart. Skyddsjakt var beställd till våra vänner, men den lyckades vi avstyra. Detta ärende är mycket brådskande och vi behöver din hjälp.  

Register to read more...

Loppis!

Kattloppis

Den förste juni startar vi sommaren på Drottningtorgets loppmarknad. Förutom att sälja en massa fina saker kommer vi också informera och samla inpengar till Skånes hemlösa katter. Givetvis vill vi att du kommer förbi och säger hej!

Register to read more...

Vill du mätta några hungriga magar?


 
FvK Öresund söker kattvänner som är intresserade av att hjälpa till med matningen av utekatterna främst i stadsdelen Rosengård.
 
Vi arbetar för att hjälpa Malmös förvildade utekatter och arbetar efter TNR-metoden (trap, neuter, return). Metoden innebär att alla katter i en kattpopulation fångas in, kastreras och öronmärks, för att åter släppas tillbaka i sina hemrevir. Katterna sköts om och matas ute på plats, isolerade mat- och sovplatser placeras ut (med markägarens tillstånd) och varje ny katt som sluter sig till gruppen fångas in och kastreras även den.

TNR-projektet på Rosengård är ett samarbetsprojekt mellan Malmö kommunala bostadsbolag och Förvildade Katten Öresund. Som en naturlig del i detta projekt ingår förstås matning av katterna. På Rosengård lever flera TNR-grupper och vi har därför också många olika matställen som behöver tillsyn varje dag.
 
Grundtanken är att boende i ett bostadsområde ska gå samman och bilda en “kattgrupp” som värnar om, tar hand om och ansvarar för sitt närområdes TNR-katter. Men ibland får vi stora problem med att nå kattvännerna i ett område och på Rosengård har det verkligen gått trögt. Det kan kanske bero på språkbekymmer eller helt enkelt på att människor inte vågar träda fram eftersom de tror att det är förbjudet att mata utekatterna.
 
PrickenPå grund av dessa svårigheter med att nå ut till kattvänner i rosengård tar vi nu ett ordentligt krafttag och söker därför dig som vill ge lite av din tid till de katter som behöver det mest. Kanske är du regelbundet i närheten och har tid någon gång i veckan att mätta några hungriga magar? Allra smidigast är förstås om vi kan intressera dig som redan finns nära ett av våra matställen eller någon som har en stund över och kan tänka sig en liten cykeltur för att ge en grupp tacksamma missar deras middag.

Ni som vill veta mer och kanske delta i en ny ”matargrupp” är mycket varmt välkomna att kontakta oss. Självklart står vi för matkostnader och finns alltid till hands när det behövs.

Ring Bibbi: 0704 476097 eller skicka oss ett mail till adressen info@forvildadekatten.se så slår vi våra kloka huvuden ihop och organiserar något till de förvildade missarnas stora belåtenhet!

 

 

 

 


 

 

 

 

FvK söker volontärer!

FvK söker volontärer som vill hjälpa till med "tamkattsidan" av vår verksamhet. För närvarande är det verkligen högsäsong med stor koncentration på våra omhändertagna tama katter och inte minst alla kattungar!

Vad vi omgående behöver är:

  • Volontärer som kan fungera som kontaktpersoner mellan FvK och nyblivna kattägare.

  • Volontärer som kan hämta kattungar i stödhem och köra dem till veterinär för vaccination och hälsokontroll för att sedan återlämna dem i stödhemmen igen. (Bensinpengar utgår.)

  • Volontärer som gör hembesök hos blivande mattar / hussar, skriver kontrakt och informerar en nybliven kattägare om sund katthållning.

  • Volontärer som kan hämta vuxna tamkatter i stödhemmen och köra dem till veterinär för kastration m.m. och sedan återlämna dem i stödhemmen igen. (Bensinpengar utgår.)

 

Tycker man om katter och vill hjälpa dem som haft det i tuffaste laget och gillar man dessutom att träffa och umgås med andra kattvänner, så är detta verkligen en mysig och givande hobby! Vi har alltid brist på bilburna entusiaster, så körkort och bil är en mycket stor fördel!

Har du inte erfarenhet av att arbeta med katter sedan innan så är det inte några problem, vi hjälps åt och lär av varandra. I vår förening har vi många års samlad erfarenhet av att arbeta med katter på olika sätt

Tveka nu inte! Slå en signal till FvK Öresund, Bibbi: 0704 476097, så berättar vi mer!

MYCKET VARMT VÄLKOMNA!! 


 

Kom på loppis med oss!

Tusen tack alla som kom förbi vår loppis för att stötta oss! Tack vare er kan många fler katter bli kastrerade, få veterinärvård och ett eget hem.

LoppisUnder Falsterbo Horse Show kommer även vi att vara på plats, för att informera och föra en dialog om hemlösa katters situation. Ni hittar oss vid vårt bord både fredag och lördag den 13 och 14 juli. Ni är varmt välkomna att hämta information, titta på de katter som just nu söker hem eller bara säga hej!

Vi kommer också att anordna en loppis med massvis av saker i samband med Falsterbo Horse Show. Alla pengar går oavkortat till att hjälpa hemlösa och förvildade katter. Vi kommer att stå utanför ICA i Skanör, fredagen den 13 juli.

Vi ses!


 


 

Vill alla katter in?

Logga2 originalKRÖNIKA. Inom loppet av en och en halv vecka har FvK Öresund mottagit telefonsamtal från fyra olika familjer som genom tre olika kattföreningar tagit hand om och tagit in förvildade katter.

I ett av hemmen togs två förvildade katter (från samma kattpopulation) in samtidigt. När katterna kom in var de mellan 6 månader och 3 år gamla. Inte hos någon av familjerna hade katterna blivit tama utan förblivit mycket skygga och okontaktbara, de rörde sig bara på nätterna och hittade gömställen (inuti möbler, bakom tvättmaskinen mm.) där de var helt onåbara för ägarna.

Tre av katterna var inte kastrerade, en hane nu 1,5 år gammal och två honkatter (de som togs in tillsammans), nu ca. 2 år gamla och de bekymrade ägarna visste inte hur de skulle bära sig åt för att få iväg katterna till veterinär för kastration (honkatterna "spottade ut" sina p-piller). Tre av kattägarna bodde i lägenhet och ägaren till den okastrerade hanen bodde i hus med utegångsmöjlighet, bara katten på något sätt blev kastrerad.

Inga instruktioner
Inte i något av fallen hade de nyblivna mattarna / hussarna fått instruktioner om hur de skulle göra för att i möjligaste mån underlätta katternas anpassning till inomhuslivet, eller hur de skulle tränas för att i alla fall bli lite tama. När ägarna ringde kattföreningarna så svarade de inte och besvarade sällan mail, om de svarade sa de att de skulle ringa tillbaka vilket de aldrig gjorde. Nu har katterna levt inne mellan 6 månader och 1,5 år och situationerna började bli akuta när familjerna tog kontakt med oss.

Med jämna mellanrum mottar FvK liknande telefonsamtal, men tack och lov med längre tidsintervall! Vi måste ju försöka hjälpa dessa stackars traumatiserade katter, få iväg dem till veterinär för kastration och sätta ihop ett träningsschema så att de ev.entuellt kan få någon sorts vettig livskvalitet.

"Ren förvaring"
Tre av ovanstående familjer hade tidigare haft katt, en var helt nybliven kattägare och ingen hade erfarenhet eller kunskap om förvildade katter. Husse i en av familjerna var verkligt bedrövad och tyckte fruktansvärt synd om sin katt, han menade att katten inte hade någon livskvalitet alls, att missen hade haft ett mycket bättre liv ute och sen uttryckte han sig på samma sätt som vi ibland själva gör: "Detta handlar ju om ren förvaring (och vi som verkligen ville hjälpa en katt i nöd)."

Jag ryser av obehag när jag får de här samtalen och undrar alltid om det bara är kattens kropp man söker skydda (ta in) och göra miljön tryggare för, är det verkligen ingen som tar hänsyn till kattens mentala välbefinnande? Detta är i mina ögon ett allt annat än holistiskt synsätt, för vad är en sund, trygg och välnärd kropp med en inneboende bedrövad och lidande själ? Är det ingen som ser skillnaden mellan den tama katt som ligger och "sussar" i sängen hemma och den vilda individ som upplever den farliga och otrygga utemiljön (människans bedömning) som sitt hem? Det yttre skalet är snarlikt, men där upphör också likheten!

Tänk efter före
Detta är en uppmaning till er som utifrån de allra bästa intentioner funderar på att hjälpa en förvildad katt genom att ta in den - tänk efter före, ta reda på allt ni kan, vänd er till en förening ni känner förtroende för och be om råd och hjälp. Kan ett bättre alternativ kanske vara att förbättra kattens hem- / utemiljö? Detta kan man t.ex. göra genom att bygga en ordentlig matplats, bra isolerade katthus, ge katten god och näringsriktig mat anpassad för en utekatt, avmaska katten regelbundet m.m.

Vi är människor och ser på omvärlden med människoögon, ur mänskligt perspektiv. Försök sätta er in i hur en förvildad katt ser på sin omgivningen, "den farliga, kalla och otrygga miljön" ser katten som sitt hem och det är den miljö som den kan hantera och till vilken den helt anpassat sig, betänk detta och agera utifrån det!

Som Tage Danielsson sa, "Vis är den som har till rättesnöre, säkrast är att tänka efter före."

Bibbi Wessov / ordf. FvK Öresund