Att vara stödhem

Vill du också hjälpa katter i nöd? Här hittar du information om hur det fungerar att bli och vara stödhem åt föreningens katter. Genom att ställa upp som stödhem får du möjlighet att förändra livet för katter i behov av hjälp!

Vad är ett stödhem och vem kan vara stödhem?

Erik1

Då vi tar oss an en behövande katt sker detta vanligen akut och med mycket kort varsel. Katten behöver då ett tillfälligt hem under tiden som vi letar efter det bästa permanenta hem för just denna kattindivid. Hur länge en katt bor kvar i stödhemmet går inte att på förhand säga. Det kan röra sig om en dag eller ett halvår och är bland annat beroende av hur lång tid det tar för katten att återhämta sig och hur lång tid det tar för FvK att finna ett lämpligt för-alltid-hem.

  • Har du en uppriktig önskan om att hjälpa en katt i nöd och göra en verkligt god gärning, så är det helt rätt att bli stödhem!
  • Studerande som till exempel  reser bort på sommaren, under julen etc. och inte vill binda sig genom att skaffa egen katt kan med fördel vara stödhem under terminerna (en riktig ”vinn / vinn” situation både för människa och katt!).
  • Om du aldrig har haft katt är stödhemssystemet ett sätt att prova på hur det känns att vara kattägare (naturligtvis har du som stödhem förtur till permanent adoption av katten).
  • Vill du lära dig mer om katter och är intresserad av kattens beteende så gör du det med fördel genom att vara stödhem eftersom man då lär känna många olika kattindivider med olika personligheter och bakgrund.
  • Människor som gillar utmaningar och kreativt tänkande blir troligen utmärkta stödhem åt mer krävande katter!


Hur går det till rent praktiskt om jag vill vara stödhem?
belindas unge2När du kontaktar Förvildade Katten Öresund (FvK) med önskan om att bli stödhem så görs en första kort ”intervju” per telefon. Vi frågar bland annat om familjeförhållande, barn, stor familj med mycket stök, andra husdjur, boende, hus, lägenhet, kattvana, vana vid förvildade katter, arbetstider, vilka tider finns folk hemma med mera. Detta gör naturligtvis inte FvK av ren nyfikenhet utan det handlar ju om att maximera chansen till succé för varje liten katt som vanligen redan genomlevt, minst ett, helvete.

I övrigt fungerar det så att stödhemmet bekostar kattmat, kattsand och leksaker etc. medan FvK betalar eventuella veterinärkostnader, vaccination och avmaskningsmedel.

En upphittad katts bakgrund är många gånger helt okänd för FvK och det kan inte förutsägas exakt hur katten kommer att bete sig. Om du som stödhem kan vara flexibel är detta aldrig fel!
Ett hembesök görs i stödhemmet där ovanstående diskuteras vidare. Information lämnas om katters kostvanor och näringsbehov, hur en innekatt aktiveras, vad som är viktigt att tänka på i hemmet, kattlådans placering och skötsel med mera. På hembesöket tar vi också med oss vårt stödhemskontrakt som du sedan kommer att skriva på. Vill du kolla på kontrakten redan nu kan du göra det här.

Vilken katt kommer jag att bli stödhem åt?
En upphittad katts behov (så som vi uppfattar katten) avgör vilket stödhem den Vargen 3placeras i. En frisk, lätthanterlig, trygg tamkatt får det alldeles utmärkt i ett hem utan större vana men med människor med hjärtat på rätta stället.

En skygg katt i dålig kondition behöver kanske ett lugnare hem med större vana. Tama kattungar trivs i de flesta kattvänliga hem, men kapaciteten ska förstås finnas att stå ut med deras bus och stök.
Förvildade kattungar eller förvildade ungkatter placeras endast hos människor med mycket stor kattvana och som redan fungerat som stödhem för FvK-katter vid flera tidigare tillfällen.

Alltså: kattens upplevda behov och stödhemmets kompetens matchas.

Ett av stödhemmets viktigaste uppgifter är att bilda sig en uppfattning om hur kattens permanenta hem ska se ut för att katten ska få bästa möjliga livskvalitet i sitt nya hem.

Vi stöttar dig!
För varje katt inom FvK utses en kontaktperson. Det är denna person som sköter Kavat22kontakten med stödhemmet och som servar dig med allt som katten behöver (annonserar efter ett för-alltid-hem, kör till veterinär, ser till så att katten blir omvaccinerad, kastrerad, rycker ut och löser problem på plats med mera).

När katten lämnas i stödhemmet följer vanligen foder som är anpassat för just den katten med och anvisningar vad katten i fortsättningen ska äta. Stödhemmet informeras, ibland till överdrift, om att kontaktpersonen genast ska kontaktas vid minsta lilla problem och att kontaktpersonen själv kommer att ringa 1 –2 gånger i veckan för att informera och kolla läget. Kontakten mellan stödhem och kontaktperson är mycket viktig och FvK lägger ner mycket tid på att få denna relation att fungera. Det är även så att FvK efter hand ”utbildar” stödhemmen så att de med tiden kan ta sig an allt svårare ”fall".

Kontaktpersoner för förvildade katter är mycket kattvana personer, med lång vana och erfarenhet av förvildade katters beteende.

Stödhemmet sätter sig in i och skriver under FvKs stödhemskontrakt och för våra två- och fyrbenta vänner kan sedan en spännande, rolig och givande tid ta sin början!

Vill du bli stödhem? Kontakta oss!