Att adoptera katt

Har man beslutat sig för att skaffa katt och samtidigt vill göra en verkligt god gärning genom att ta hand om ett djur som annars inte haft stor chans, så är man helt rätt ute då man vänder sig till Förvildade Katten Öresund.

När FvK får katter i sin vård, får dessa under kortare eller längre tid, bo i stödhem (läs mer om stödhem här)

SmulanWEBB

Eftersom föreningen inte driver något katthem. Under sin tid i stödhemmen, bildar vi oss en uppfattning om hur våra olika katters permanenta hem ska se ut, för att respektive misse ska få en så smidig omställning som möjligt, trivas så bra som möjligt och ges bästa möjlighet att få just sina speciella behov ultimat tillgodosedda. Det vill säga katter och människor matchas så att alla inblandade i slutänden blir glada och nöjda!

Ingen katt är den andre lik; det finns busiga katter och lata katter, orädda katter och fega katter, feta katter och spinkiga sådana, katter som hatar väder och vind och andra som glatt trotsar vädrets makter, bara de får komma ut och känna friheten m.fl. M.a.o. passar inte samma typ av hem alla katter lika bra, eftersom deras temperament och fysik är så varierande. Rätt katt på rätt plats under kattens hela livstid är alltså vårt mål!

Att bli kattägare

RandieNY1

En blivande kattägares första kontakt med FvK Öresund, är vanligen ett telefonsamtal med anledning av enkattannons som väckt intresse. Under detta samtal, försöker vi bilda oss en uppfattning om katten, som söker hem, och den blivande matten / hussen är som gjorda för varandra. Vi frågar om allt möjligt; kattvana, familjeförhållanden, arbetstider, möjlighet till utegång (om det är viktigt för den aktuella katten), vilka förväntningar som finns på kattens egenskaper och temperament m.m. De katter som vi söker hem till, har vanligen redan genomlevt alldeles för mycket elände och vi vill inte att det blir fel en gång till!

Känns det bra så här långt för alla parter, så får den blivande kattägaren telefonnumret till stödhemmet och ringer själv och bestämmer en tid för att hälsa på den lille missen. Stödhemmet berättar mer om kattens vanor och preferenser och snart märks om det uppstår tycke och förtjusning mellan katten och de nya människorna. Efter avklarat besök åker man hem och tar sig en grundlig extra funderare!

PinglanNYAST22LITEN

När beslutet väl är fattat meddelas FvK, som efter överenskommelse gör ett hembesök hos blivande matte / husse. Vid hembesöket skrivs adoptionskontrakt, information lämnas om foder, allmän skötsel, aktivering m.m. och vi brukar också passa på att berätta lite om det allra senaste som hänt på "kattfronten". Nu är det också dags att besöka en välförsedd zooaffär och inhandla allt som en liten eller lite större misse kan behöva.

Så är det då bara att åka och hämta hem sin katt, beväpna sig med lite tålamod och börja njuta av familjens nyaste och fina medlem! (En annan variant är att FvK lämnar katten i sitt nya hem och samtidigt gör hembesöket, skriver kontrakt m.m.)

Råd och stöd
Den nyblivne kattägaren kan alltid vända sig till FvK för råd och stöd! Har man frågor eller oroar sig för något,

så är det en av FvK:s viktigaste uppgifter, att finnas där och efter bästa förmåga hjälpa till!

En adoptionsavgift tas ut som går till FvK:s fortsatta arbete med att hjälpa förvildade / hemlösa / övergivna katter och drömmen vore om föreningens ekonomi kunde gå runt för att vi på så sätt skulle kunna hjälpa så många katter som möjligt.

Additional information