Om din katt har sprungit bort

Vad gör du om din fyrfotade kattvän mot förmodan smitit ut eller sprungit bort och inte kommer hem som vanligt?


Har din katt av olika anledningar råkat komma ut utan att vara van vid det så finns det en rad olika saker du kan

Ulla
Saga
ozzy4NY

göra direkt. Ring polisen och anmäl din katt försvunnen, beskriv katten så utförligt som möjligt. Sätt upp lappar i området med en bra bild på katten där du även utlovar någon form av hittelön. Fråga dina grannar om de sett katten. Det är inte ovanligt att katten smitit in i ett garage, uterum eller förråd där dörren gått igen.

Katten brukar finnas kvar i närheten
Katter som inte är vana vid att vistas utomhus brukar inte gå långt hemifrån, ofta finns de i närheten. Katten är ofta stressad och rädd över att befinna sig utomhus i en ovan miljö och brukar gömma sig och ligga och trycka tills skymningen faller. Vissa katter kan ligga och gömma sig i upp till ett dygn tills de blir riktigt hungriga.

Lägg ut mat till katten
Ta med dig rikligt med mat och lägg upp på ett fat. Använd dig gärna av mat som luktar mycket, exempelvis tonfisk, eller vad din katt är förtjust i. Sprid gärna ut små "smakbitar" runtomkring så att det doftar mycket. Gå iväg en liten bit från mattallriken och sätt dig i lugn och ro och kalla och locka på din katt. Utrusta dig med tålamod och vänta. Var bered på att sitta och vänta i minst en timme. Skulle katten inte komma så upprepa under flera kvällar. Prova annars gärna under tidiga morgnar om du inte fått napp under kvällarna.

Om katten beter sig annorlunda
Även om katten är lugn, kelig och lätt att lyfta upp i en inomhusmiljö så kan de vara rädda, stressade och på sin vakt när de befinner sig ute. Om din katt inte vill komma fram till dig som vanligt så tänk på att försöka vara så lugn och stillsam som möjligt. Rusa inte fram utan res dig lugnt och försiktigt och gå fram till katten utan att titta den i ögonen. Sätt dig gärna på huk och vänd dig lite bort ifrån den. Locka som vanligt så brukar det gå bra att lyfta upp den som vanligt efter en liten stund.

Om katten inte dyker upp
Skulle tiden gå så annonsera efter din katt på exempelvis Blocket, kontakta kattföreningar i området och be om att få lägga ut en  efterlysning på hemsidor och be dem hålla utkik. Har du din katt öronmärkt, vilket vi verkligen rekomenderar, så är det lättare att spåra dig som ägare till katten. Ring Svenska Kennelklubben som har register över alla registrerade katter i Sverige och anmäl katten försvunnen där.

Behöver du hjälp med fälla?
Behöver du använda en fälla för att fånga in din katt så vänd dig gärna till en kattförening i närheten som eventuellt kan hjälpa dig med detta.

Du är också välkommen att kontakta oss om du behöver råd kring hur man använder en fälla och fångar in katten på lämpligt sätt.