Träning av förvildade katter

 P.Fräs2.jpg  
 wilmer
 Viola2
 pixie 014

Förvildade Katten Öresund arbetar med förvildade katter i Malmö och på Näsetenligt TNR-metoden. Många av de katter som finns i våra TNR-områden i exempelvis Rosengård och Skanör är förvildade i flera generationer vilket också bidragit till vår starka tro på TNR som alternativ. Kattungar, ungkatter och hemlösa utelevande tamkatter som då och då anländer till våra kontrollerade TNR-områden tas in i stödhem för socialisering, träning och omplacering till trygga, sunda och goda permanent hem.

Några saker att tänka på innan man tar in en förvildade katt

Är det alldeles säkert att det är det absolut bästa och verkligen befogat att ta in den förvildade katten? Kan alternativet istället vara att förbättra kattens utemiljö, t.ex. genom att bygga ordentlig matplats och välisolerat katthus och kanske organisera en grupp kattvänner som åtar sig att sköta och mata katten/katterna ute på bästa sätt? Att fånga in och kastrera de/dem för att återsätta dem i sin hemmiljö ingår förstås i detta.

Är du säker på att det bara finns en förvildade katt som du tar in? Finns där en katt, finns där i regel flera.

Kattens utemiljö ter sig kanske farofylld, obekväm och kall för oss, men för katten är det hemma! De flesta förvildade katter har dålig kapacitet för förändringar och de tar dem ganska hårt, d.v.s vägen till att bli en socialiserad och tam familjekatt är vanligen både mödosam och svår.

Den förvildade katten har inte mycket mer än utseendet gemensamt med "tamisen". För att klara sig har den förvildade katten utvecklat ett vilt djurs temperament/beteendemönster, så den där förrädiska likheten finns troligen bara på ytan. Vuxna förvildade katter som av någon anledning inte kan leva kvar i sina hemrevir kan det kanske vara bättre att flytta till lantgård/stall eller liknande. Där kan de efter en tillvänjningsperiod inomhus åter få ströva fritt men ändå gå in i t.ex. stall eller lada för att äta, söka skydd och värma sig.

När du har bestämt dig
Fånga in katten och om den är tillräckligt gammal kör den raka vägen till veterinär för kastration, id-märkning, vaccination, avmaskning och "ohyrebefrining" samt hälsokoll (alltihop görs då katten är sövd). Anlita veterinär som är van att arbeta med förvildade katter. Det är lika bra att få allt "obehagligt" gjort på en gång så man slipper stressa katten och få bakslag redan kort efter den kommit in.

Väl hemma finns det några saker som är väldigt bra att ha i minnet!

  • Försök sätt er in i hur den förvildade katten tänker, kommer att reagera och hur den upplever sin nya omgivning!
  • Allting i inomhusmiljön är helt nytt och totalt främmande! Ljuden, dofterna, materialen, temperaturen, människorna och andra husdjur etc. Sätt er in i detta och förstå att katten är omtumlad, rädd, oförstående och ibland till en början ganska chockad!
  • Nya mattes/husses jobb är att åter väcka kattens livslust och visa den på inne- / tamlivets alla fördelar. Här krävs tålamod, kreativitet, intresse för kattens beteende och viss kattvana.

En katt är mer än sin kropp! Vi tar inte in vuxna förvildade katter och placerar dem i lägenhet hos människor utan kattvana och utan särskilt intresse/särskild fallenhet. En förvildad katt måste arbetas med och tränas på ett riktigt sätt. Den måste aktiveras och stimuleras på ett sådant sätt att den mår bra både till kropp och själ! Att ta in en förvildad katt och bara "förvara" den, utan en riktig plan för dess fortsatta utveckling är helt oacceptabelt och närmar sig rent djurplågeri.

Cheklista
I vår checklista för inneboende förvildad katt kan du hitta information och få svar på många av dina frågor.

Cheklistan hittar du här.