Liten checklista för inneboende förvildad katt

Kulan3red
utslängd1

Rum
Installera katten i ett eget rum. I början behöver inte katten stor plats och öppna ytor, detta upplevs bara som mycket skrämmande och ohanterligt. Gör miljön "greppbar" och så trygg som möjligt för den förvildade katten. Ordna några bra gömställen, t.ex. liggande tomma kartonger och konstruera gärna en mysig och trygg "grotta". Kattens trygga ställen ska befinna sig på motsatta sidan från rummets dörr. Stora möbler (t.ex. stor säng) är mindre bra, då det blir svårt att få kontakt med katten om den sitter gömd under en bred och låg dubbelsäng.

Dra för persienner/gardiner, katten vet inte vad fönster (glas) är och kan försöka hoppa mot fönstret. Köp gärna "kattunnlar" (t.ex. zoobutik) och lägg ut på golvet. Dessa gör det lättare för katten att röra sig i och utforska rummet om den är rädd att röra sig över öppna ytor. Ställ till en början mat och vatten samt toalåda nära kattens favoritgömställe och flytta efter hand ut dem i rummet när ni ser att allt fungerar.

Mat
Det kan ta tid (flera dygn) innan katten rör maten sedan den kommit in, och då sker det förmodligen på natten. Ställ fram mat, t.ex. både torr- och blötfoder samt vatten. Extra gott i början är inte fel, allt för att övertyga missen om att livet trots allt har sina ljusa sidor.

Människosällskap
Vistas inne hos katten redan från början, så den vänjer sig vid människolukt och -ljud. Rör dig försiktigt och prata lugnt, lägg ev. något gott på platsen du suttit, när du lämnar rummet. Man måste "konfrontera" en förvildad katt, den har ju aldrig varit tam och det går inte bara att "vänta ut" den, man måste visa och överbevisa den om fördelarna med sig själv och vad man har att erbjuda!

Tid
Ge katten tid! Det kan dröja innan du kan närma dig katten. Börja med att försöka leka lite försiktigt, t.ex. med laserpekare (då du kan ha långt avstånd till katten) eller lång pinne/spö med fjädrar/snöre. Försök inte att röra vid/klappa katten för tidigt, att närma sig med en leksak i början är tillräckligt. Kanske kommer den först bara att ignorera dig, eller fräsa och morra. Ge inte upp... men närma dig bara katten korta perioder i taget, denna träning är mentalt mycket tröttande för katten. Gå lite längre för varje gång (testa gränserna), ge akt på katten, missen brukar klara lite mer än vad den själv tror, pressa lagom hårt och mycket.

Kattsällskap
När katten efter en liten tid börjat röra sig fritt i rummet är den redo att presenteras för hemmets eventuella andra tamkatter. Ersätt dörren med galler-/nätdörr, så den får vänja sig vid hemmets alla ljud och dofter. Genom nätet kan den också börja bekanta sig med hemmets andra fyrfotingar. Senare kan du också börja släppa in din tamkatt till den förvildade katten, korta stunder i början, se vad som passar dem båda.

Trygga tamkatter är bästa hjälpen för en förvildad katt, de blir bra förebilder att härma och följa efter. Börja med att blanda om katternas dofter. Ta ut en filt som den nya katten legat på så att de egna katterna får snusa och ta in några av deras saker till den förvildade katten. Förvildade katter är oftast mycket positiva till andra katter och ska därför helst inte leva som ensamkatter. Hemmets egna katter är kanske inte lika glada, ta det lugnt och i katternas takt, låt dem få fundera på saken och vila sig från varandra. Med tiden kommer det att gå allt bättre.

Tålamod
Att anpassa en förvildad katt till livet som tamkatt tar tid, och kommer också att pröva ditt tålamod! Stressa inte fram resultat, se varje litet framsteg som en vinst! Ge katten den tid och det utrymme den behöver. Alla katter är olika och har sina egna speciella behov, var lyhörd och flexibel.

Din insats genom FvK går ut på att visa katten ditt förtroende. Du gör ett jättebra jobb!

Utegång
Tar man in en vuxen (halvvuxen) förvildad katt så vet man inte om katten har ett verkligt behov av att så småningom kunna gå ut. Därför chansar vi inte när vi placerar ut katter med denna bakgrund, hemmet ska kunna erbjuda möjlighet till utegång om katten (efter tillvänjningsperioden i det nya hemmet) så önskar. Vissa förvildade katter vill aldrig mer sätta tassen utanför dörren och andra njuter av den fantastiska möjligheten att ta tillvara det bästa från båda världarna, men detta kan vara svårt för oss att på förhand veta.

En förvildad katt åt gången
Placera bara en vuxen (halvvuxen) förvildad katt i träning / hem (som sagt då gärna i hem där det redan bor någon tam katt). Tar man in två förvildade katter samtidigt riskerar man stora problem med att få dem tama. Två mycket rädda katter tyr sig till varandra och blir mycket svåra att få kontakt med, de blir s.a.s. onåbara. De smittar varandra med sin skräck och oro och drar sig gärna undan. Alltså 1 förvildad katt / hem där det finns tama katter.