Vinterhjälp

… Och så blev det vinter igen

 

Nu börjar åter den tuffa årstiden för våra utlevande vänner, men vi som matar förvildade katter ute kan med ganska små medel underlätta deras liv och förbättra deras livskvalitet.

Av helgjutna frigolit lådor kan man mycket enkelt och billigt tillverka praktiska mat- och sovbon som är diskreta och enkla att byta ut. Matar man katter i sin egen trädgård eller liknande kan man förstås tillverka fina små trästugor isolerade med frigolit. Fotona visar mat- och sovbon på Lorensborg i Malmö.

sovbo

matbo

Sovbo Matbo

I botten av sovbona lägger man ett tjockt lager av hö / halm som med jämna mellanrum byts ut. När det regnar ute går mer eller mindre våta katter in i bona och bottenmaterialet blir då fuktigt. Byt därför ut hö / halm efter regniga perioder.    

Under skålarna i botten av matbona lägger man tidningar som byts ut varje dag. På så sätt ligger inga matrester kvar och matbona är alltid prydliga.

För att förhindra att mat och vatten fryser kan man placera en slags värmedyna i form av en plastdiskus, “SnuggleSafe”, under skålarna. Denna platta värms i mikrovågsugn och om man t.ex. sätter ut katternas mat kl. 20.30 och placerar en uppvärmd “SnuggleSafe” under skålarna och frukosten sen serveras kl. 04.30, så har varken vatten eller ev. överbliven mat hunnit frysa och det även om termometern visar 10 minusgrader. (Googla på “SnuggleSafe” för att hitta inköpsställen.)
En “SnuggleSafe” kan naturligtvis med fördel även placeras i sovbona.

snugglesafe

Snuggle Safe

Produktbeskrivning:
"SnuggleSafe värmedyna körs i micron i cirka 7 minuter och håller hundens sovplats varm upp till 10 timmar. Kan användas om och om igen. Placeras under en fäll för att bevara värmen under en längre tid. Toppen i bilen, på utställning, jakt eller till gamla och sjuka hundar.
Värmedynan tål att ligga ute i minusgrader."

Efter kastration sker stora förändringar i kattens kropp som gör att den bl.a. har lättare att klara sig ute under kalla perioder. För att underlätta för den utlevande kattpopulation man sköter om är det därför bra om alla individer i gruppen blir kastrerade och på så vis bidrar man inte heller till att fler oönskade kattungar föds. Tillhör man dem som absolut vill att även vuxna förvildade katter ska flyttas bort från sina hemrevir och få nya hem, går det ju bra att efter katterna kastrerats och återsatts i lugn och ro fånga om dem allt eftersom lämpliga hem dyker upp. Problemet kan ju annars vara att när väl 1 katt har fått ett hem, så har det redan hunnit födas 10 nya.

Katter som lever ute under tuffa förhållanden och som förbrukar mycket energi behöver bra mat. Katterna ska alltid ha tillgång till vatten (värmeplatta under skålen vintertid) och serveras ett bra torrfoder som innehåller mycket kött och fett, lämpliga foder för utlevande katter köpes i zoobutik eller hos veterinär. Våtmat kan man ge mer av under vintern, den innehåller i alla fall mycket vatten, även om den inte innehåller så mycket annat som katten verkligen behöver.

Alla "kattprojekt" genomförs med markägarens tillstånd och godkännande och innan man bygger upp en egen “kattstad” bör man absolut fråga markägaren om lov. Detta är inte alltid det lättaste, men om man förklarar vad man håller på med, att man kastrerar och sköter katterna enl. TNR-metoden, att man matar systematiskt och håller rent och snyggt m.m. så behöver det inte vara alldeles omöjligt.

Kontakta oss gärna för vidare information, råd och tips.

Med förhoppning om en mild och vänlig vinter, skonsam både mot djur och människor

Vill du veta mer om hur katten anpassar sig till kallt klimat?
Läs mer hos Göteborgs katthjälp.